Alle permanente magneter har en nord- og en sydside - selv hvis du knækker dem.
Men hvad med styrken?
Neodymium og ferrit har samme styrke på alle sider. Dvs. magneterne har den samme styrke på fladerne og samme styrke på siderne, men der kan være stor forskel på, hvor meget styrke der er på siderne ift. fladerne, alt efter om magneterne er axialt magnetiseret på de store flader, eller om de er diametralt magnetiseret på siderne.
Så de er ikke lige stærke hele vejen rundt. Men magnetismen fra nord-siden på magneten er lige så stærk som syd-siden.
Medmindre man ændrer på magnetens form...
Undtagelse til reglen
Styrken i Gauss vil altid være ens for hele magneten. Men styrken i gram/kilo kan godt ændres, hvis man ændrer på magnetens form. Dog er det ikke alle former, dette gælder for, for hvis du tager en koneformet magnet, samles fluxlinjerne på den lille side, og derved opnår man stadig samme høje styrke på den mindste flade. Så for langt de fleste magneter vil der ikke være forskel på sidernes styrke. Det er afstand, der skaber styrketab - ikke forskel på polerne.
Kan man blokere magnetisme på én side?
Rå magneter har fuld styrke fra alle sider. Og alt efter om du vælger magneter med axial magnetisme eller diametral magnetisme, får du den største styrke på den side, hvor der er kun nord- eller kun sydpol. Men hvis du har brug for at blokere for styrken på den ene side, kan dette gøres ved afstand. Altså at magneten ikke får fuld kontakt på den ene side. Det er derfor, at man på pottemagneter, hvor magneten lægges i en metalpotte, kun har 1 meget magnetisk side; nemlig den side, der er fri og ikke har metal til at blokere for magnetismen. Men man kan ikke "slukke" for magnetismen på en rå magnet. Så skal du have fat i elektromagneter.