• Gratis fragt ved 500,-

  • 1-2 dages levering

  • Tilfredshedsgaranti

  • Sikker betaling

Jule-åbent for hentning af pakker den 23/12 kl. 13:00-15:30

Kundeservice holder lukket til den 3/1 - men vi sender pakker alle dage

Hvad er Gauss og hvad bruges Gauss til?

Vi bliver ofte kontaktet af kunder, der ønsker magneter med en bestemt Gauss værdi. Men hvad er en Gauss? Og hvordan bruges værdien i forhold til styrke? Det kigger vi lidt nærmere på her.

Gauss ikke er det samme som styrke, og derfor risikerer vi at tale forbi hinanden. Og som om det ikke var forvirrende nok, så er nye Gauss ikke det samme som gamle Gauss. For at gøre det mere overskueligt for dig, har vi samlet de mest relevante fakta i de små afsnit herunder.

Gauss i gamle dage

Der var engang, hvor Gauss var betegnelsen for et magnetfelts styrke. Det ændrede sig dog i 1932, hvor betegnelsen blev redefineret, og hvor man i gamle dage kunne betegne en magnets styrke ud fra antal Gauss magneten, så er det i dag misvisende. Hvordan du skal forstå betegnelsen i dag, forklarer vi i næste afsnit.

Gauss i nyere tid

Som nævnt forstår vi Gauss anderledes, efter betegnelsen blev redefineret i 1932. Derudover bruges den ikke kun om én ting men hele to ting samtidigt. Det skal ikke være nemt, vel? Bare rolig, vi har din ryg.

For det første bruger man Gauss til at betegne det magnetiske felt på overfladen af en magnet.

For det andet bruger man enheden til at betegne ’The Residual Flux Density’ - eller oversat til mundret dansk: ’Den tilbageværende fluxtæthed’. Det lyder mere komplekst, end det er, og der er blot tale om den magnetiske tæthed i en magnet, hvis man ser bort fra det omkringliggende magnetfelt.

Ok, det er muligvis stadig lidt uklart?

Helt groft sagt handler det om, hvor stærkt feltet er inde i magneten og lige rundt om den.

Så hvad er Gauss?

Gauss er en enhed for magnetisk feltstyrke.

Her er et eksempel

Prøv at tænke på det som et reb: Du har et reb, der i princippet kan klare et træk på 100 kg., men det er ikke sikkert, at rebet bliver udsat for et træk på 100 kg. Du hiver muligvis kun i rebet med et træk svarende til 17 kg. - eller måske trækker du slet ikke i det. Uanset om og hvor meget du trækker i rebet, ændrer det ikke på selve rebets ’træk-værdi’, som stadig vil være 100 kg.

Den magnetiske tæthed svarer i eksemplet her til rebets ’træk-værdi’ på 100 kg. mens det omkringliggende magnetfelt svarer til, hvor meget du som person trækker i rebet målt i kg.

Vi kan konkludere, at der er mange ting, der spiller ind, og at det ikke er helt så simpelt med måleenheden Gauss. For mens en magnet med en højere Gauss er stærkere end en magnet med en lavere Gauss rent magnetisk, så vil en stor magnet med lav Gauss være stærkere rent styrkemæssigt end en lille magnet med høj Gauss. Så det giver kun mening at sammenligne Gauss, hvis man har to magneter i samme størrelse, eller hvis man skal opnå noget rent magnetisk i f.eks. en motor. Men størrelsen spiller stadig en større rolle, da den magnetiske flade bliver større på en større magnet, og derved bliver bæreevnen højere, samtidig med at magnetfeltet er bredere (men med samme Gauss). Så Gauss er mere en rettesnor for kraften i magnetismen og magnetfeltet, end det er for selve styrken.

Eller opsat lidt mere simpelt:

  • Gauss fortæller om magnetfeltets ydeevne og kan være den samme for mange forskellige størrelser,
  • Gauss giver kun retningslinjer for rækkevidden på magnetens magnetfelt og ikke selve styrken,
  • Jo højere Gauss, desto højere ydeevne for magnetfeltet,
  • Jo større en magnetisk overflade eller højde, desto højere bæreevne rent styrkemæssigt, uanset Gauss
  • Ved afstand måles Gauss som faldende, men værdien i magnetens kerne er konstant i +80 år,
  • Forskel i Gauss på 2 magneter giver kun mening ved 2 magneter, der er ens i størrelse og form, hvor den magnet med højest Gauss vil være den stærkeste, så man kan opnå en stærkere "kegle" af magnetisme.

Kan man ændre eller manipulere med Gauss?

Ligesom styrke mindskes ved afstand, er det samme gældende for Gauss: værdien falder med afstanden, da magnetfeltet "svækkes". Afstand kan skabes med luft eller med f.eks. et stykke stof eller træ. På den måde kan du "regulere" magneten til den værdi, du ønsker. Og måling kan ske med måleinstument eller med en mobil app (se afsnittet om måling af Gauss nedenfor).

Så hvis du får oplysninger om, at du har brug for f.eks. 1.000 Gauss, men du kun kan få fat på f.eks. 10.000 Gauss, så er der en simpel løsning på dét problem. Læg f.eks. noget gazebånd eller bomuldsstof mellem magneten og måleinstrumentet (eller mobilen), indtil du rammer 1.000 Gauss.

Mål Gauss med en mobil app

Ja, der findes efterhånden en app til alt, og du kan selvfølgelig også måle Gauss værdien via din smartphone.

Du kan søge på Gauss der, hvor du henter dine apps til din smartphone. Appen kan hjælpe dig med at måle værdien på din magnet.

Magnetterapi

Det er ofte personer, der ønsker at bruge magneter til magnetterapi, som spørger os om Gauss. Og hvad er magnetfelt terapi, spørger du? Måske har du hørt om magnet armbånd (også kaldet Gauss armbånd) eller bare magnetsmykker. Der findes en del forskellige af sådanne slags, hvis fællesnævner er, at de skulle styrke kroppens egne funktioner – blandt andet forbedre blodcirkulationen. Vi vil dog gerne understrege, at det er udenfor vores felt, og vi kan desværre hverken anbefale eller fraråde magnetterapi. Det er op til den enkelte, hvad man ønsker at tro på. En udfordring med magnetterapi er imidlertid, at mange tekster bygger på Franz Mesmers skrifter, som er fra 1700-tallet. Og som bekendt blev Gauss omdefineret i 1932.

Vi vil naturligvis hjælpe dig så godt vi kan, hvis du har spørgsmål til valg af magneter ift. magnetterapi.